POST DR DĄBROWSKIEJ / JADŁOSPIS 1 TYDZIEŃ

 



1. Każdy dzień zaczynamy od szklanki wody z 2 łyżkami octu jabłowego (polecam Zakwasowania)
2. Następnie po pół godziny pijęmy pół szklanki zakwasu buraczanego (Złoty z Zakwasowni - najlepszy)
3. Staramy się trzymać posiłki o stałych porach i trzymać okno żywieniowe 8h. Śniadanie, zupa, przekąska, kolacja.
4. W moim jadłospisie jest mało kiszonek, ale mi nie służą. Możecie dodać je jako przekąski w ciągu dnia lub do kolacji. 
5. Proponuje ugotować 2 zupy i jeść na przemian przez 2 dni.

Z mojego doświadczenia wynika im mniej wymyślne dania tym lepiej smakują :)


DZIEŃ 1

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 1 kiwi

- 1 garść jarmużu

- 1/2 l soku z selera

- 3 marchewki


ZUPA:

Krem z pieczonych pomidorów i papryki -> przepis


KOLACJA:

Carpaccio z Buraka -> przepis 


PRZEKĄSKA:

Surowe marchewki, kiszone/małosolne ogórki, mini papryczki


DZIEŃ 2

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 1 plaster pieczonej dyni

- 1/2 l soku z kiszonej/świeżej marchewki

- 2 łodygi selera naciowego

- 1/2 pomaranczy

- woda


ZUPA:

Krem z dyni -przepis


KOLACJA:

Ryż z brokuła z kwaszoną kapustą/ogórkiem małosolnym -> przepis 


PRZEKĄSKA:

Jabłko, pomidorki koktajlowe


DZIEŃ 3

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- garść jarmużu

- 1/4 litra soku jabłkowego

- 1 cytryna

- 2 łodygi selera naciowego

- woda


ZUPA:

Krem z pieczonych pomidorów i papryki -przepis


KOLACJA:

Sałatka z grillowanych warzyw -> przepis 


PRZEKĄSKA:

Kalarepa, ogórek świeży z solą


DZIEŃ 4

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 1 jabłko

- 1/2 pęczka natki pietruszki

- 1 ogórek

- woda

- mięta


ZUPA:

Krem z dyni -przepis


KOLACJA:

Nadziewane pomidory -> przepis 


PRZEKĄSKA:

Szarlotka:

składniki:

- 3 łyżki wytłoczyn z marchewki

- 1 starte jabłko

- cynamon, kardamon


sos

- 1 łyżka mrożonych malin

- 1 łyżka mrożonych wisni

-> Marchew wymieszaj z jabłkiem i przyprawami. 
-> Ułoż cieniutko na blaszce i piecz 20 minut w 170 C.
-> Wiśnie, maliny zagotuj w rondelku na małym ogniu, tak aby odgotować wodę.




DZIEŃ 5

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 1/2 pęczka natki pietruszki

- 1 grejpfrut

- 1 cytryna

- 1 plaster imbiru

- woda



ZUPA:

Barszczyk na ciepło HORTEX z kartonu. Skład jest zgodny z postem. Jest dosyć slodki więc dodaje do niego po podgrzaniu zakwasu buraczanego i jednego ugotowanego, pokrojonego buraka. Doprawiam pieprzem i majerankiem.


KOLACJA:

Galaretka warzywna -> przepis 


PRZEKĄSKA:

Suszone jabłka/śliwki w ilości dekoracyjnej





DZIEŃ 6

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 2 łyżki młodej trawy

- garść jarmużu

- 1/2 kiwi

- 1 jabłko

- 0,5 l wody


ZUPA:

Ramen -przepis


KOLACJA:

Sałatka z nastrucją - można zastapić rukolą -> przepis 


PRZEKĄSKA:

Deser z dyni:

składniki:

- 1 / 2 dyni piżmowej / hokkaido
- 1 jabłko
- 1/2 pomarańcza


-> Dynie pokrój w plastry i upiecz w 170 C przez 20 minut.
-> Zblenduj z połową pomarańczy i podawaj z jabłkiem (można posypać cynamonem)




DZIEŃ 7

ŚNIADANIE:

Kalafiornica:

składniki:

- 4 różyczki kalafiora

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- 1/2 łyżeczki czarnej soli

- szczypior


-> Kalafior pokrój w drobną kostkę i podgotuj z odrobiną wody przez 2-3 minuty na patelni.
-> Odcedź wodę, dodaj kurkumę i czarną sól.

ZUPA:

Ramen z wczoraj-przepis


KOLACJA:

Ryż z marchewki z kapusta kiszoną lub ogórkami małosonymi -> przepis 


PRZEKĄSKA:

Papryczki mini, marchewka






Komentarze