1. Każdy dzień zaczynamy od szklanki wody z 2 łyżkami octu jabłowego (polecam Zakwasowania)
2. Następnie po pół godziny pijęmy pół szklanki zakwasu buraczanego (Złoty z Zakwasowni - najlepszy)
3. Staramy się trzymać posiłki o stałych porach i trzymać okno żywieniowe 8h. Śniadanie, zupa, przekąska, kolacja.
4. W moim jadłospisie jest mało kiszonek, ale mi nie służą. Możecie dodać je jako przekąski w ciągu dnia lub do kolacji.
5. Proponuje ugotować 2 zupy i jeść na przemian przez 2 dni.
Z mojego doświadczenia wynika im mniej wymyślne dania tym lepiej smakują :)
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE KOKTAJL:
- 1 kiwi
- 1 garść jarmużu
- 1/2 l soku z selera
- 3 marchewki
ZUPA:
Krem z pieczonych pomidorów i papryki -> przepis
KOLACJA:
Carpaccio z Buraka -> przepis
PRZEKĄSKA:
Surowe marchewki, kiszone/małosolne ogórki, mini papryczki
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE KOKTAJL:
- 1 plaster pieczonej dyni
- 1/2 l soku z kiszonej/świeżej marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 pomaranczy
- woda
ZUPA:
Krem z dyni -> przepis
KOLACJA:
Ryż z brokuła z kwaszoną kapustą/ogórkiem małosolnym -> przepis
PRZEKĄSKA:
Jabłko, pomidorki koktajlowe
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE KOKTAJL:
- garść jarmużu
- 1/4 litra soku jabłkowego
- 1 cytryna
- 2 łodygi selera naciowego
- woda
ZUPA:
Krem z pieczonych pomidorów i papryki -> przepis
KOLACJA:
Sałatka z grillowanych warzyw -> przepis
PRZEKĄSKA:
Kalarepa, ogórek świeży z solą
DZIEŃ 4
ŚNIADANIE KOKTAJL:
- 1 jabłko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ogórek
- woda
- mięta
ZUPA:
Krem z dyni -> przepis
KOLACJA:
Nadziewane pomidory -> przepis
PRZEKĄSKA:
Szarlotka:
składniki:
- 3 łyżki wytłoczyn z marchewki
- 1 starte jabłko
- cynamon, kardamon
sos
- 1 łyżka mrożonych malin
- 1 łyżka mrożonych wisni
-> Marchew wymieszaj z jabłkiem i przyprawami.
-> Ułoż cieniutko na blaszce i piecz 20 minut w 170 C.
-> Wiśnie, maliny zagotuj w rondelku na małym ogniu, tak aby odgotować wodę.
DZIEŃ 5
ŚNIADANIE KOKTAJL:
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 grejpfrut
- 1 cytryna
- 1 plaster imbiru
- woda
ZUPA:
Barszczyk na ciepło HORTEX z kartonu. Skład jest zgodny z postem. Jest dosyć slodki więc dodaje do niego po podgrzaniu zakwasu buraczanego i jednego ugotowanego, pokrojonego buraka. Doprawiam pieprzem i majerankiem.
KOLACJA:
Galaretka warzywna -> przepis
PRZEKĄSKA:
Suszone jabłka/śliwki w ilości dekoracyjnej
DZIEŃ 6
ŚNIADANIE KOKTAJL:
- 2 łyżki młodej trawy
- garść jarmużu
- 1/2 kiwi
- 1 jabłko
- 0,5 l wody
ZUPA:
Ramen -> przepis
KOLACJA:
Sałatka z nastrucją - można zastapić rukolą -> przepis
PRZEKĄSKA:
Deser z dyni:
składniki:
- 1 / 2 dyni piżmowej / hokkaido
- 1 jabłko
- 1/2 pomarańcza
-> Dynie pokrój w plastry i upiecz w 170 C przez 20 minut.
-> Zblenduj z połową pomarańczy i podawaj z jabłkiem (można posypać cynamonem)
DZIEŃ 7
ŚNIADANIE:
Kalafiornica:
składniki:
- 4 różyczki kalafiora
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki czarnej soli
- szczypior
-> Kalafior pokrój w drobną kostkę i podgotuj z odrobiną wody przez 2-3 minuty na patelni.
-> Odcedź wodę, dodaj kurkumę i czarną sól.
ZUPA:
Ramen z wczoraj-> przepis
KOLACJA:
Ryż z marchewki z kapusta kiszoną lub ogórkami małosonymi -> przepis
PRZEKĄSKA:
Papryczki mini, marchewka
Komentarze
Prześlij komentarz