składniki:
- 10-15 ogórków gruntowych
- 1.5 litra wody
- 1.5 łyżki soli
- 1 pęczek kopru świeżego (najlepiej do kiszenia)
- 2 liście czarnej porzeczki
- 4 cm świeżego chrzanu
- 10 ziarenek gorczycy
- 4 ząbki czosnku
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek kolendry
- 1.5 łyżki soli
- 1 pęczek kopru świeżego (najlepiej do kiszenia)
- 2 liście czarnej porzeczki
- 4 cm świeżego chrzanu
- 10 ziarenek gorczycy
- 4 ząbki czosnku
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek kolendry
-> Ogórki dokładnie umyj. Odetnij końcówki, jak najmniej lub wcale (im bardziej utniesz końce tym krócej ogórki będą małosolne).
-> Do 2 litrowego słoika wrzuć na dno liść czarnej porzeczki, połowę ogórków i połowę pozostałych przypraw (czosnek i chrzan obierz i pokrój na plasterki). Ponownie przedziel liściem i ułóż kolejną warstwę przypraw i ogórków.
-> Zagotuj wodę wymieszaj z solą (możesz dodać łyżeczkę curku)
-> Zalej słój wrzątkiem i odstaw na 1-2 dni w ciemne miejsce.
-> Do 2 litrowego słoika wrzuć na dno liść czarnej porzeczki, połowę ogórków i połowę pozostałych przypraw (czosnek i chrzan obierz i pokrój na plasterki). Ponownie przedziel liściem i ułóż kolejną warstwę przypraw i ogórków.
-> Zagotuj wodę wymieszaj z solą (możesz dodać łyżeczkę curku)
-> Zalej słój wrzątkiem i odstaw na 1-2 dni w ciemne miejsce.
-> Aby zachować dłużej smak małosolnych wstaw do lodówki po 1 dniu.
Komentarze
Prześlij komentarz