POST DR DĄBROWSKIEJ/ JADŁOSPIS 2 TYDZIEŃ




1. Każdy dzień zaczynamy od szklanki wody z 2 łyżkami octu jabłowego (polecam Zakwasowania)

2. Następnie po pół godziny pijęmy pół szklanki zakwasu buraczanego (Złoty z Zakwasowni - najlepszy)
3. Staramy się trzymać posiłki o stałych porach i trzymać okno żywieniowe 8h. Śniadanie, zupa, przekąska, kolacja.
4. W moim jadłospisie jest mało kiszonek, ale mi nie służą. Możecie dodać je jako przekąski w ciągu dnia lub do kolacji. 
5. Proponuje ugotować 2 zupy i jeść na przemian przez 2 dni.

Z mojego doświadczenia wynika im mniej wymyślne dania tym lepiej smakują :)

 DZIEŃ 8


ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 1 plaster pieczonej dyni

- sok z 1/2 pomarańczy

- 1/2 pęczka natki pietruszki

- starty imbir

- 0,5 l wody


ZUPA:

Barszcz z kapustą -przepis


KOLACJA:

Zapiekanka z bakłażana -> przepis 


PRZEKĄSKA:

Surowe marchewki, kalarepa


DZIEŃ 9

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 1/2 papryki czerwonej

- 1/2 l soku pomidorowego

- 2 łodygi selera naciowego

- 1/2 pomaranczy

- tarty imbir


ZUPA:

Ogórkowa -przepis


KOLACJA:

Leczo -> przepis


PRZEKĄSKA:

Chipsy z selera:

Pokrój cienko selera, posyp wędzoną papryką i piecz w 180 C przez 20 minut





DZIEŃ 10

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- garść jarmużu

- 1/4 litra soku jabłkowego

- 1 ogórek 

- mięta


ZUPA:

Barszcz z kapustą -przepis


KOLACJA:

Frytki warzywne z ketchupem :

Marchewkę lub dowolne warzywo pokrój i upiecz w 180C przez 25 min.

Ketchup:

- passata pomidorowa

- 1 starta cebula

- oregano

- bazylia

- sól, pieprz


PRZEKĄSKA:

Papryka, mini pomidorki






DZIEŃ 11

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 1 /2 soku z kiszonego selera

- 1/2 soku z marchewki

- 1 jabłko

- 1/2 pęczka natki


ZUPA:

Ogórkowa -przepis


KOLACJA:

Sałatka z grillowaną cukinią i burakiem -> przepis 


PRZEKĄSKA:

Pieczone jabłko + kawa z cykorii

Wydrąż jabłko, wrzuć tam mrożone maliny/wiśnie/żurawinę. Piecz w 180 C przez 10 min.


DZIEŃ 12

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 1/2 l soku pomidorowego

- 1 papryka

- 1/2 papryczki chilli

- 1 plaster imbiru



ZUPA WARZYWNA:

składniki:

- 1 litr bulionu : BULION WARZYWNY

- 4 różyczki kalafiora

- 2 różyczki brokuła

- garść mrożonej/świeżo krojonej włoszczyzny

- sól, pieprz

- koperek



-> Do oddcedzonego buliony wrzuć kalafior, brokuł i włoszczyzne. Gotuj około 5 minut, żeby warzywa były al dente.


KOLACJA:

Świeża sałata z pomidorami, cebulą i rzodkiewką.



PRZEKĄSKA:

Seler naciowy z sosem z bakłażana (bakłażana upiecz i zblenduj z 2 ząbkami czosnku i solą)



DZIEŃ 13

ŚNIADANIE KOKTAJL:

- 1/2 l soku z ogórków kisznych

- 1 jabłko

- sok z 1 cytryn


ZUPA:

Rosół z makaronem z cukini

Rosół ugotuj zgodnie ->przepisem

Cukinie pokrój obieraczką, bądź jeżeli masz maszyną do robienia warzywnych makaronów.

Włóż do rosołu na 3 minut.


KOLACJA:

Pieczone warzywa z ketchupem (dowolne u mne kalafior, brokuł i brukselka) i kapusta kiszoną 



PRZEKĄSKA:

Sałatka z selera naciowego z jabłkiem  i granatem skropiona cytryną





DZIEŃ 14

ŚNIADANIE:

Kalafiornica przepis

ZUPA:

ZUPA WARZYWNA z dnia 12


KOLACJA:

Carpaccio z buraka z grejpfrutem i granatem -> przepis


PRZEKĄSKA:

Warzywne rolsy:

Paprykę, kalarepe, marchew, seler naciowy pokrój w plastry i zawijaj w glony lub kapuste/sałatę.

Podawaj z passatą pomidorową wymieszaną z sokiem z 1/2 pomarańczy i trawą cytrynową.










Komentarze