środa, 14 czerwca 2017

chleb żytni z płatkami owsianymi




składniki:
- 1 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki zakwasu żytniego
- łyżeczka soli


-> Mąki mieszamy z ciepłą wodą oraz z zakwasem (jeżeli chcemy dalej piec chleb odkładamy 3 łyżki zakwasu).
-> Dodajemy siemię lniane i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto.
-> Przekładamy do formy. Odstawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce.
-> Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wstawiamy wyrośnięty chleb. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy kolejne 45 minut.