wtorek, 22 marca 2016

przepis na zakwas

Dzień 1:
W półlitrowym słoiku (wcześniej wyparzonym) rozcieńcz 5 łyżek mąki żytniej (najlepiej typ 2000) z 6 łyżkami przegotowanej ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą/ szmatką i odstaw w ciepłe miejsce w domu (przy kaloryferze). Nie wystawiaj na słońce, najlepiej w półcieniu.

Dzień 2, 3, 4,5:
W kolejnych dniach odbieraj z zakwasu połowę zakwasu (wyrzuć) i dodaj rozrobione kolejne 5 łyżek mąki żytniej + 6 łyżek wody.
Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw. Powtarzaj czynność do dnia piątego.

Tak wygląda mój zakwas na 2 dzień:


A tutaj już dzień 5:




6 dnia możemy już piec chleb:
-> Jeżeli chcemy upiec kolejny chleb w przeciągu najbliższych dni i zachować zakwas czysto żytni:
  •  3/4 zakwasu odłóż i wymieszaj ze składnikami do przepisu Twojego chleba. Pozostałą część rozrób z 5 łyżkami mąki żytniej + 6 łyżej wody i odstaw. Postępuj jak poprzednio z zakwasem przez kolejne 5 dni (możesz piec chleb szybciej - po kolejnych dwóch dniach)

-> Jeżeli nie chcemy piec chleba częściej niż raz w tygodniu i dokarmiać już zakwasu codziennie:
  • Przekładamy cały słoik zakwasu mieszamy z wodą i mąką zgodnie z przepisem na chleb. Odkładamy 4 łyżki zakwasu. Dopiero po odłożeniu dodajemy sól i pozostałe składniki z przepisu Twojego chleba. Zostawiamy przez 2 godziny w ciepłym miejscu, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki. Może stać około 7 dni bez dokarmiania. 
  • Po tym czasie przed upieczeniem chleba wyjmijcie z lodówki, dokarmijcie mąką (5 łyżek mąki + 6 wody)  odstawcie na 2-3 godziny w ciepłym.


Przepisy na chleb na zakwasie znajdziecie na moim blogu.