środa, 31 sierpnia 2016

chleb na zakwasie z płatkami teff i chia



składniki:
- 1.5 szklanki mąki razowej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 0.5 szklanki płatków teff
- 1 szklanka ciepłej wody przegotowanej
- 4 łyżki zakwasu
- 5 łyżek nasion chia
- sól

-> Mąkę mieszamy z wodą oraz z zakwasem (odkładamy 3 łyżki zakwasu - do kolejnego chleba). Dodajemy płatki teff, chia, sól. Dokładnie zagniatamy ciasto.
-> Przekładamy do formy. Na wierzchu posypujemy nasionami chia. Odstawiamy na 5-6 godzin w ciepłe miejsce.
-> Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wstawiamy wyrośnięty chleb. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy kolejną godzinę.