niedziela, 17 kwietnia 2016

chleb żytni z żurawiną





składniki:
- 3 łyżki zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- sól


-> Mąkę mieszamy z wodą oraz z zakwasem (odkładamy 3 łyżki zakwasu - do kolejnego chleba). Dodajemy żurawinę, słonecznik, sól. Dokładnie zagniatamy ciasto.
-> Przekładamy do formy. Na wierzchu posypujemy prażonym słonecznikiem. Odstawiamy na 5-6 godzin w ciepłe miejsce.
-> Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wstawiamy wyrośnięty chleb. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy kolejną godzinę.