piątek, 8 kwietnia 2016

chleb pszenno żytni ze słonecznikiem




składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki ciepłej wody przegotowanej
- 4 łyżki zakwasu żytniego
- 1/2 szklanki pestek słonecznika prażonych
- 1/2 łyżeczki soli


-> Mąkę mieszamy z wodą oraz z zakwasem (odkładamy 3 łyżki zakwasu - do kolejnego chleba). Dodajemy słonecznik, sól. Dokładnie zagniatamy ciasto.
-> Przekładamy do formy. Na wierzchu posypujemy prażonym słonecznikiem. Odstawiamy na 5-6 godzin w ciepłe miejsce.
-> Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wstawiamy wyrośnięty chleb. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy kolejną godzinę.