czwartek, 21 kwietnia 2016

chleb na kwasie chlebowym ze śliwką



składniki:
- 10 g drożdży 
- 2 łyżki zakwasu żytniego (opcjonalnie)
- 150 ml kwasu chlebowego
- 50 ml ciepłej wody
- 200 g mąki żytniej 
- 100 g mąki pszennej 
- 200 g śliwek suszonych
- sól


-> Drożdże wymieszaj z ciepła wodą. Odstaw na 15 minut.
-> Wlej do garnka kwas chlebowy i podgrzewaj (nie zagotowując) mieszaj tak aby usunąć gaz.
-> W misce wymieszaj obie mąki, dodaj drożdże, zakwas, kwas chlebowy, sól i dokładnie ugnieć ciasto. Musi mieć konsystencję ciasta drożdżowego, najlepiej żeby się nie kleiło. Do ugniecionego ciasta dodaj pokrojone śliwki.
-> Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem i odstaw na godzinę.
-> Wstaw do piekarnika nagranego do 230 stopni piecz 30 minut, nastęnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 30 minut.