czwartek, 24 marca 2016

chleb z chia



składniki:

- 3 łyżki zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 4 łyżki nasion CHIA
- 2 łyżeczki oregano
- 1.5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- sól

-> Mąki mieszamy z wodą oraz z zakwasem (jeżeli chcemy dalej piec chleb odkładamy 3 łyżki zakwasy).
-> Dodajemy nasiona chia, sól i 1 łyżeczkę oregano. Dokładnie zagniatamy ciasto.
-> Przekładamy do formy. Na wierzchu posypujemy oregano i chia. Odstawiamy na 5-6 godzin w ciepłe miejsce.
-> Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wstawiamy wyrośnięty chleb. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy kolejną godzinę.