Będę dodawać codziennie moje kolejne dni z jadłospisem na 1500 kcal. Wybaczcie jak czasem posiłki będą się powtarzać, ale moja lodówka ma ograniczone miejsce :) Wam też polecam zrobić np. przekąskę na kilka dni.
Pamiętajcie, aby między posiłkami pić dużo wody i herbat ziołowych!
DZIEŃ 3 = 1310 kcal + 97 kcal
ŚNIADANIE:
(około 220 kcal)
- SAŁATKA z KIEŁKAMI:
- garść mieszanki sałat
- garść kiełków rzodkiewki
- łyżka pestek dyni
- łyżka prażonej cieciorki (przepis niżej)
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka oliwy
+ 2 kromki chleba żytniego
- garść kiełków rzodkiewki
- łyżka pestek dyni
- łyżka prażonej cieciorki (przepis niżej)
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka oliwy
+ 2 kromki chleba żytniego
II ŚNIADANIE:
(około 90 kcal)
- KOKTAJL NA BAZIE ZIELONEJ HERBATY:
- 30 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 1 łyżka żurawiny świeżej
- 1/2 banana
- 100 ml zielonej herbaty
OBIAD:
(około 460 kcal)
- TORTILLE z CHILLI con CARNE:
- 2 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
- 1 łyżeczka chilli suszonej
- 1 łyżeczka oregano
- pomidory z puszki (1/4 puszki)
- 1/2 ząbku czosnku
- 1/4 cebuli czerwonej
- 1 łyżka śmietany jogurtowej 10%
- kiełki rzodkiewki
- kolendra
Podsmaż cebule z czosnkiem i mięsem. Dodaj pozostałe składniki i duś na patelni około 15 minut. Podawaj z łyżeczka śmietany i kiełkami.
- TORTILLA PSZENNO-ŻYTNIA - 1 sztuka
- 200 ml wody
- 130 g mąki pszennej
- 70 g mąki żytniej
- 2 łyżki oliwy
- sól
Wymieszaj mąki z solą, dodaj olej i gorącą wodę. Wymieszaj łyżką drewnianą. Następnie zagnieć ciasto. Uformuj kule i podziel na 8 części. Odstaw na 40 minut. Rozwałkuj każdą z kul i smaż z każdej strony po 2 minut. Przetrzymuj pod wilgotną ściereczką żeby nie wyschły.
PODWIECZOREK:
(porcja ok. 180 kcal / 8 porcji)
TARTA MOCY:
- 100 g daktyli
- 40 g płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki chia
- 1 garść rodzynków
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 garść pestek dyni
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki granoli owsianej
Daktyle zalej wrzątkiem odstaw na godzinę. Masło rozpuść z czekoladą. Płatki migdałowe, pestki dyni upraż. Daktyle odsącz i zblenduj z masą czekoladową. Połącz z pozostałymi składnikami i ułóż do małych foremek.
Wstaw do lodówki na około 3 godziny. Krój na porcje.
KOLACJA:
( 3 rollsy każdy około 120 kcal = 360 kcal)
ROLLSY WARZYWNE:
- 3 papier ryżowy
- 3 papier ryżowy
- 1 tykwa marynowana
- 1/2 marchewki
- 2 łyżki marynowanego selera
- szczypior
- świeża kolendra
- garść sałaty dowolnej
- 1/2 oleju sezamowego
SOS:
- garść sałaty dowolnej
- 1/2 oleju sezamowego
SOS:
- 2 łyżki cukru brązowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 czosnku
- 1/2 łyżeczka chilli
- 3 cm trawy cytrynowej
- 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
Papier ryżowy zamocz. Sałatę wymieszaj z olejem sezamowym i układaj na początek, kolejno zwijaj i dokładaj kolejne składniki pokrojone w drobne paseczki (polecam sposób zwijania z jadłonomii).
Sos - rozpuść cukier w gorącej wodzie, dodaj pozostałe składniki i schłodź.
- 100 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 czosnku
- 1/2 łyżeczka chilli
- 3 cm trawy cytrynowej
- 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
Papier ryżowy zamocz. Sałatę wymieszaj z olejem sezamowym i układaj na początek, kolejno zwijaj i dokładaj kolejne składniki pokrojone w drobne paseczki (polecam sposób zwijania z jadłonomii).
Sos - rozpuść cukier w gorącej wodzie, dodaj pozostałe składniki i schłodź.
PrzeEKOnseczka w ciągu dnia:
Cieciorka pieczona:
(100 g = 97 kcal)
Cieciorka pieczona:
(100 g = 97 kcal)
Ugotuj cieciorkę według przepisu. Wymieszaj z oliwa i dowolnymi przyprawami. Piecz w 160 stopniach przez 30-40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz