piątek, 19 stycznia 2018

DIETA 1500 kcal / jadłospis DZIEŃ 10


W moim jadłospisie znajdziecie 5 posiłków dziennie + ewentualna przEKOnseczka :D + dużo wody i herbat ziołowych.
Będę dodawać codziennie moje kolejne dni z jadłospisem na 1500 kcal. Wybaczcie jak czasem posiłki będą się powtarzać, ale moja lodówka ma ograniczone miejsce :) Wam też polecam zrobić np. przekąskę na kilka dni.

Pamiętajcie, aby między posiłkami pić dużo wody i herbat ziołowych!

DZIEŃ 10 = 1232 kcal + 50 kcal


ŚNIADANIE:
(około 170 kcal)



  • KOKTAJL z ŻYTEM i ŚLIWKAMI
- 1 łyżka ziarna żyta (namoczonego całą noc w wodzie)
- 4 suszone śliwki
- 150 ml kefiru
- 100 ml jogurtu 0,5 %
- 1 łyżka karobu/kakao
    II ŚNIADANIE:
    (około 390 kcal)

    - 2 chlebki WASA
    - 2 serki topione
    - 2 plastry chudej wędliny
    - garść sałaty
    - 5 oliwek
    - łyżka pomidorów suszhonych w oleju
    - ocet balsamiczny.
    - 15 g pestek słonecznika

    Sałatę wymieszaj z oliwkami, pomidorkami, prażonymi pestkami i octem. Zjedz z wasa.


    OBIAD:
    (1 porcja około 320 kcal)



    • CZERWONE CURRY z KREWETKAMI:
      (Przepis na 4 porcje)

      - 3 łyżki pasty curry
      - 200 g pieczarek
      - 1/2 cukinii
      - 1 marchew
      - 14 krewetek
      - 1 cebula
      - 400 ml mleka kokosowego light
      - 10 listków limonki kaffir
      - 5 cm trawy cytrynowej
      - 1 łyżeczka cukru brązowego
      - sól

      - 200 g ryżu

      Pieczarki pokrój w talarki i zeszlij z cebulą. Dodaj krewetki. W garnku wlej mleko kokosowe dodaj liście kaffir, trawę cytrynową i pastę curry. Następnie wrzuć pokrojoną w słupki marchewkę, po 5 minutach cukinie i duś kolejne 5 minut. Dodaj pozostałe przyprawy oraz krewetki z patelni wraz z cebulą i pieczarkami. Wszystko wymieszaj i podawaj z ryżem.



        PODWIECZOREK:
        (1 porcja około 160 kcal)

        • CIASTKA ORZECHOWE
        (przepis na 8 porcji)

        - 1 jajko
        - 1 łyżka masła
        - 120 g maki z orzechów
        - garść orzechów ziemnych 
        - 100 g mąki z semoliny
        - 2 łyżki cukru brązowego

        Masło rozpuść i ubij trzepaczką z cukrem i jajkiem. Dodaj obie mąki. Zagnieć i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie uformuj ciastka i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.


        KOLACJA :
        (około 192 kcal)

        • PALUCH z KOZIERADKĄ + 1/2 awokado
        (przepis na 15 porcji)

        - 20 g kozieradki namoczonej w wodzie
        - 200 g maki żytniej
        - 150 g maki z semoliny
        - 1 łyżka masła
        - 150 ml mleka
        - drożdże w proszku 2 łyżeczki
        - sól
        - czarnuszka

        - 1/2 awokado
        - czosnek, sól

        Drożdże rozprowadź z ciepłym mlekiem. Odstaw na 15 minut. Dodaj rozpuszczone masło, namoczoną przez całą noc kozieradkę oraz mąki. Zagnieć ciasto tak aby się nie lepiło. Uformuj paluchy na blaszce. Ewentualnie obtocz jeszcze w soli lub czarnuszce. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut.
        Zjedz z połową rozgniecionego awokado z solą i ząbkiem czosnku.



        PrzeEKOnseczka w ciągu dnia:
        200 g BIAŁEJ RZEPY (obierz rzepę i pokrój w grubsze talarki) (50 kcal)