W moim jadłospisie znajdziecie 5 posiłków dziennie + ewentualna przEKOnseczka :D + dużo wody i herbat ziołowych.
Będę dodawać codziennie moje kolejne dni z jadłospisem na 1500 kcal. Wybaczcie jak czasem posiłki będą się powtarzać, ale moja lodówka ma ograniczone miejsce :) Wam też polecam zrobić np. przekąskę na kilka dni.
Pamiętajcie, aby między posiłkami pić dużo wody i herbat ziołowych!
DZIEŃ 10 = 1232 kcal + 50 kcal
ŚNIADANIE:
(około 170 kcal)
- KOKTAJL z ŻYTEM i ŚLIWKAMI
- 1 łyżka ziarna żyta (namoczonego całą noc w wodzie)
- 4 suszone śliwki
- 150 ml kefiru
- 100 ml jogurtu 0,5 %
- 1 łyżka karobu/kakao
- 1 łyżka karobu/kakao
II ŚNIADANIE:
(około 390 kcal)
- 2 chlebki WASA
- 2 serki topione
- 2 plastry chudej wędliny
- garść sałaty
- 5 oliwek
- łyżka pomidorów suszhonych w oleju
- ocet balsamiczny.
- 15 g pestek słonecznika
Sałatę wymieszaj z oliwkami, pomidorkami, prażonymi pestkami i octem. Zjedz z wasa.
OBIAD:
(1 porcja około 320 kcal)
- CZERWONE CURRY z KREWETKAMI:
(Przepis na 4 porcje)
- 3 łyżki pasty curry
- 200 g pieczarek
- 1/2 cukinii
- 1 marchew
- 14 krewetek
- 1 cebula
- 400 ml mleka kokosowego light
- 10 listków limonki kaffir
- 5 cm trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól
- 200 g ryżu
Pieczarki pokrój w talarki i zeszlij z cebulą. Dodaj krewetki. W garnku wlej mleko kokosowe dodaj liście kaffir, trawę cytrynową i pastę curry. Następnie wrzuć pokrojoną w słupki marchewkę, po 5 minutach cukinie i duś kolejne 5 minut. Dodaj pozostałe przyprawy oraz krewetki z patelni wraz z cebulą i pieczarkami. Wszystko wymieszaj i podawaj z ryżem.
- 400 ml mleka kokosowego light
- 10 listków limonki kaffir
- 5 cm trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól
- 200 g ryżu
Pieczarki pokrój w talarki i zeszlij z cebulą. Dodaj krewetki. W garnku wlej mleko kokosowe dodaj liście kaffir, trawę cytrynową i pastę curry. Następnie wrzuć pokrojoną w słupki marchewkę, po 5 minutach cukinie i duś kolejne 5 minut. Dodaj pozostałe przyprawy oraz krewetki z patelni wraz z cebulą i pieczarkami. Wszystko wymieszaj i podawaj z ryżem.
PODWIECZOREK:
(1 porcja około 160 kcal)
- CIASTKA ORZECHOWE
(przepis na 8 porcji)
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka masła
- 120 g maki z orzechów
- garść orzechów ziemnych
- 100 g mąki z semoliny
- 2 łyżki cukru brązowego
Masło rozpuść i ubij trzepaczką z cukrem i jajkiem. Dodaj obie mąki. Zagnieć i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie uformuj ciastka i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
KOLACJA :
(około 192 kcal)
- PALUCH z KOZIERADKĄ + 1/2 awokado
(przepis na 15 porcji)
- 20 g kozieradki namoczonej w wodzie
- 20 g kozieradki namoczonej w wodzie
- 200 g maki żytniej
- 150 g maki z semoliny
- 1 łyżka masła
- 150 ml mleka
- drożdże w proszku 2 łyżeczki
- sól
- czarnuszka
- 1/2 awokado
- czosnek, sól
- czarnuszka
- 1/2 awokado
- czosnek, sól
Drożdże rozprowadź z ciepłym mlekiem. Odstaw na 15 minut. Dodaj rozpuszczone masło, namoczoną przez całą noc kozieradkę oraz mąki. Zagnieć ciasto tak aby się nie lepiło. Uformuj paluchy na blaszce. Ewentualnie obtocz jeszcze w soli lub czarnuszce. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut.
Zjedz z połową rozgniecionego awokado z solą i ząbkiem czosnku.
Zjedz z połową rozgniecionego awokado z solą i ząbkiem czosnku.
PrzeEKOnseczka w ciągu dnia:
200 g BIAŁEJ RZEPY (obierz rzepę i pokrój w grubsze talarki) (50 kcal)
Komentarze
Prześlij komentarz