1500 KCAL / jadłospis DZIEŃ 1

Z Nowym Rokiem zaczynam od postanowienia jak pewnie większość odwiedzających ten wpis :)

Dieta 1500 kcal jest dietą, która pozwala powoli  schudnąć, czuć się lepiej i zdrowiej.
Nie jestem żadną dietetyczką, moje przepisy pochodzą z głowy a kalorie obliczam i dodaje w aplikacji fitatu. Polecam tą aplikacje - pozwala kontrolować codzienną ilość dostarczanych kalorii wraz z podziałem na białka, tłuszcze i węglowodany.

W moim jadłospisie znajdziecie 5 posiłków dziennie + ewentualna przEKOnseczka :D + dużo wody i herbat ziołowych.
Będę dodawać codziennie moje kolejne dni z jadłospisem na 1500 kcal. Wybaczcie jak czasem posiłki będą się powtarzać, ale moja lodówka ma ograniczone miejsce :) Wam też polecam zrobić np. przekąskę na kilka dni.

Pamiętaj , że dodatkowe treningi to dodatkowe kalorie albo kilogramy!

DZIEŃ 1 = 1475 kcal + 80 kcal


ŚNIADANIE:
(około 180 kcal)

  • OWSIANKA

- 3 łyżki owsianki (zalanej wrzątkiem) + 1 mandarynka, 1 łyżka miodu, 1 łyżka dżemu niskosłodzonego, 1 łyżeczka dowolnych orzechów, 1 łyżeczka rodzynków
- 1 filiżanka espresso

II ŚNIADANIE:
(około 340 kcal)


  • SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ:
- 100 g fasolki szparagowej ugotowanej
- 1 plaster sera feta (półtłusty)
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka czarnego sezamu prażonego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 kromki chleba wasa żytniego

Fasolkę ugotuj. Wymieszaj z serem feta i prażonymi nasionami słonecznika, sezamem. Pokrop olejem sezamowym.

OBIAD:
(około 490 kcal) 

  • GULASZ ORZECHOWY Z BATATÓW i CIECIORKI:
- 100 g ugotowanej cieciorki
- 50 g batata
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 garść orzechów ziemnych prażonych
- 1 garść jarmużu
- 1 pomidor bez skórki
- 50 ml wywaru warzywnego
- 1/2 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 ogórek konserwowy
- 3 plastry papryki konserwowej

Cebulę z czosnkiem podsmaż na oleju roślinnym przez 2 minuty. Dodaj batata pokrojonego w drobną kostkę i smaż kolejne 3 minut. Dodaj pomidor obrany ze skóry i rozdrobniony, zalej wszystko wywarem warzywnym. Duś wszystko kolejne 15 minut. Dodaj masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie i posyp prażonymi orzechami. 
Do dania zjedz warzywa konserwowe.

PODWIECZOREK:
(około 85 kcal)


  • GALARETKA z MANDARYNKĄ i ŻURAWINĄ:
- 200 ml galaretki agrestowej
- 1/2 mandarynki
- 1 łyżeczka świeżej żurawiny

KOLACJA:
( około 380 kcal)


  • TWAROŻEK:
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 ząbku czosnku
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 ogórki konserwowe

- 1 jajko ugotowane na twardo

- 2 plasterki chudej szynki

- 1 bułka żytnia


PrzeEKOnseczka w ciągu dnia:
JABŁKO (80 kcal)












Komentarze