danie vege: ryż / brokuły / bakalie / trufle



składniki:

- 1/4 szklanki ryżu do risotto
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego x2
- 1 brokuł 500 g
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 20 moreli suszonych
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki migdałów całych
- 5 łyżek oliwy truflowej
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól

-> Ryż do risotto zalej na patelni bulionem i gotuj około 10 minut.
-> Brokuł umyj dokładnie i pokrój w drobne kawałeczki. Dołóż na patelnie i dolej 1/2 szklanki bulionu lub wody. Duś kolejne 10 minut. Dodaj przyprawy: miód, czosnek, sól.
-> Pokroj drobno morele i dorzuć do dania.
-> Na osobnej patelni upraż pestki oraz migdały. Wymieszaj dokładnie z daniem i polej oliwą truflową.
-> Posyp danie świeżą bazylią.

Komentarze