niedziela, 6 sierpnia 2017

ketchup z cukinii




składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki cukru brązowego
- 150 ml octu jabłkowego
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki ostrej papryki
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżki soli


-> Cebulę pokrój i zeszklij.
-> Cukinie obierz, wydrąż środki i pokrój w dowolną kostkę. Podobnie jabłka.
-> W dużym garnku wrzuć cukinie, jabłka, cebulkę i wszystkie pozostałe składniki, przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę. Mieszaj żeby się nie przypaliło. Nie dodawaj wody cukinia puści wodę.
-> Po godzinie poczekaj aż przestygnie i zblenduj dokładnie na gładką masę.
-> Zagotuj ponownie sos mieszając.
-> Przełóż do słoiczków i zawekuj. Gotuj słoiki przez 15 minut.