lody marakuja bez maszynki do lodów




składniki:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 100 ml mleka
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru brązowego
- 6 świeżych owoców marakuja


-> Żółtka zmiksuj z cukrem.
-> Śmietankę zagrzej z mlekiem, w momencie wrzenia przelej połowę powoli do ubitych żółtek i dokładnie wymieszaj.
-> Na małym ogniu dodawaj powolutku masę jajeczną do pozostałego mleka ze śmietaną cały czas mieszając. Nie doprowadzaj do gotowania się masy. Mieszaj bardzo dokładnie, aż masa nie stanie się gęsta. 
-> Zdejmij z ognia ostudź, dodaj wydrążone owoce marakui wraz z pestkami (fajnie strzelają po zamrożeniu). 
-> Wstaw do zamrażarki na 6h. Przez pierwsze 2 godziny co pół godziny, wyjmuj lody z zamrażarki i mieszaj dokładnie.
-> Możesz podawać w łupinie. Sparz łupiny od marakui. Wyjmij lody z zamrażarki po 1-2 godzinie i napełnij masą łupiny. Wstaw ponownie na kolejne 1-2 godziny.







Komentarze