wtorek, 25 lipca 2017

czerwone curry z dynia i krewetkami




składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- 200 g pieczarek
- 300 g krewetek tygrysich
- 2 mleczka kokosowe
- 4 łyżki pasty curry
- 10 liści limonki kaffir
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżeczki soli

- ryż do podania

-> Cebulę pokrój drobno podsmaż na patelni, dodaj krewetki.
-> Pieczarki obierz, pokrój w talarki i podsmaż na patelni, odlej wodę z pieczarek.
-> Dynie, marchewki, cukinie pokrój w słupki. Wrzuć do większego garnka i gotuj w mleku kokosowym przez 10 minut z liśćmi limonki.
-> Następnie dodaj pastę curry, sok z limonek, cukier, sól i gotuj kolejne 10 minut.
-> Pod koniec dodaj krewetki wraz z cebulką i sosem powstałym na patelni oraz odsączone pieczarki.
-> Wymieszaj wszystko i podawaj z ryżem.