środa, 12 kwietnia 2017

czerwone curry z boczniakiem



składniki:
- pół szklanki suchej soczewicy
- 200 g boczniaka
- 2 marchewki
- 1 bakłażan
- 1 puszka pomidorów w puszce (400 g)
- 400 ml mleczka kokosowego
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- garść liści limonki kaffir
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki

- 1 łyżeczka cukru

-> Boczniaka pokrój w paski i podsmaż na patelni. Odsącz wodę i odstaw.
-> Soczewicę dokładnie opłucz, zalej w garnuszku wodą w stosunku 1:2 i gotuje przez 10 minut.
-> Marchewkę  i bakłażana pokrój w paski. Wrzuć do większego garnka i gotuj razem z mlekiem kokosowym i pomidorami przez około 20 minut. W między czasie dodaj wszystkie przyprawy,
-> Pod koniec gotowania dodaj soczewicę i podsmażonego boczniaka. Wszystko gotuj jeszcze kolejne 10 minut.