czwartek, 2 marca 2017

tarta bananowo orzechowa




składniki:

ciasto:
- 200 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru

masa:
- 3 banany
- sok z 1 cytryny
- 1 puszka masy kajmak orzechowej
- 3 łyżki orzechów ziemnych solonych 
- 2 łyżki miodu


-> Masło rozpuść. Dodaj mąkę, cukier i żółtka. Zagnieć ciasto i wyłóż do foremek posmarowanych masłem. Foremki wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
-> Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, wstaw schłodzone ciasto i piecz około 25 minut.
-> Banana rozgnieć wyłóż na przestudzone ciasto i pokrop sokiem z cytryny, żeby nie zczarniał.
-> Na wierzchu wyłóż masę kajmakową i polej orzechami z miodem (na suchej patelni upraż orzechy dodaj dwie łyżki miodu).
-> Zostaw do zastygnięcia na godzinę.