wtorek, 14 marca 2017

ryż z tofu w sosie orzechowym





składniki:

- 1 paczka ryżu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 szalotka
- 1 duża marchew
- 1/2 słoika selera w zalewie lub 1/2 świeżego pokrojonego w słupki
- 100 g orzechów ziemnych
- 1 łyżeczka suszonego imbiru lub świeżego
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 g tofu
- 2 łyżki prażonego czarnego sezamu


-> Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-> Cebulkę pokrój w drobną kostkę, marchewkę i seler w słupki. Wrzuć do rondelka cebulę i podsmaż na dowolnym oleju. Dorzuć marchewkę oraz seler jeżeli masz świeży i zalej 150 ml wody.
Przykryj i duś około 15 minut.
-> Następnie dodaj masło orzechowe, pokrojone drobno chilli, imbir, sos sojowy i marynowany seler = duś kolejne 5-7 minut.
-> Tofu pokrój w kostkę i podmaż na patelni, 2 minuty z każdej strony.
-> Podawaj z ryżem, posyp na wierzchu tofu i prażonym sezamem.