piątek, 10 marca 2017

quinoa z warzywami



składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 bakłażan
- 1 duża marchewka
- 3 łyżki pokrojonych pomidorów suszonych
- 4 łyżki orzechów ziemnych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka habanero/ sos chilli
- garść świeżej natki pietruszki


-> Komosę dokładnie opłucz, zalej w garnuszku wodą w stosunku 1:2 i gotuj przez 12 minut.
-> Marchewkę obierz, pokrój w malutkie słupki i wrzuć do gotującej wody na 5 minut.
-> Bakłażana pokrój w paski i podsmaż na patelni z oliwą przez 10 minut, po tym czasue dodaj podgotowaną marchewkę, orzechy, przyprawy i komosę. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś przez kolejne5 minut.
-> Gotowe danie posyp świeżą pietruszką.