wtorek, 28 lutego 2017

zupa krem z kabaczka z bułeczkami



składniki:
- 1 duży kabaczek
- 2 duże marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz


-> Kabaczek, marchewki oraz ziemniaki obierz, pokrój i zalej wywarem. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz, paprykę.
-> Gotuj na wolnym ogniu około godziny, aż warzywa będą miękkie.
-> Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na patelni razem z czosnkiem. Dodaj do garnka i wszystko zblenduj na gładką masę.
-> Podawaj zupę posypaną prażoną cebulką.

DO ZUPY MOŻESZ PODAĆ MINI PIZZERINKI:

- 2 łyżki zakwasu 
- 20 g drożdży
- 150 g mąki żytniej
- 100 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2 kabanosy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej kolendry


-> Drożdże, zakwas wymieszaj z ciepłą wodą. Odstaw na 15 minut i po chwili zagnieć ciasto wsypując obie mąki.
-> Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
-> Wyrośnięte ciasto podziel na kulki średnicy 5 cm. Rozpłaszczaj na blaszce.
-> Drobno pokrojonego kabanosa posyp na wierzchu. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz 15 minut.
-> Pod koniec polej przecierem wymieszanym z czosnkiem (i dowolnymi przeprawami) i posyp na wierzchu kolendrą. Piecz kolejne 10 minut.