środa, 8 lutego 2017

pierś z indyka z kolendra na kanapki



składniki:
- 1 duża pierś z indyka
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli zmiękczającej do mięsa
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki kolendry suszonej
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli

-> Mięso dokładnie umyj i oczyść. W środku zrób dziurę i wetknij obrany i pokrojony w słupki czosnek. W misce wymieszaj oliwę ze wszystkimi przyprawami o obtocz mięso.
-> Wstaw opanierowane mięso do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc.
-> Wyjmij mięso z lodówki, posyp dodatkowo kolendrą suszoną na około i owiń w folię aluminiową.
-> Wstaw do piekarnika na około godzinę w 180 stopniach.
-> Krój na kanapki lub podawaj z sosem do obiadu.