czwartek, 2 lutego 2017

matcha / *podróże kulinarne

Matcha w Japonii spożywana jest głównie podczas ceremonii cha-no-yu. Ceremonia herbaciana cha-no-yu ma podniosły i uroczysty charakter. Według Japończyków to nie tylko picie herbaty, lecz wszystko co z tym sie wiąże czyli odpowiednie naczynie, miejsce, nastrój i stan umysłu.

Miałam przyjemność uczestniczyć w ceremonii cha-no-yu w parku Hama-rikyu Garden w Tokyo. Przed wejściem do Chashitsu (japońskiego domu herbaty) należy zdjąć buty.  Herbatę spożywamy siedząc "po turecku" na matach bambusowych, obsługiwani przez Japonki w tradycyjnych strojach. 

 Matcha serwowana z ciastkiem wagashi zrobionym z mochi (mąki ryżowej) i nadziewane anko (pasta z czerwonej fasoli) - tą przepyszną matcha możecie spróbować w Tokyo w parku Hama-rikyu Garden z widokiem na Tokyo


Matcha to najwyższej jakości sproszkowana zielona herbata. Wykonana z bogatych w składniki odżywcze młodych liści uprawianych z dala od światła, w celu zachowania swoich doskonałych właściwości i przeciwutleniaczy. Herbaciane krzewy na 14-28 dni przed zbiorami przykrywa się matami chroniąc tym samym młode liście przed bezpośrednim dostępem do promieni słonecznych. Dzięki czemu herbata charakteryzuje się specyficznym piątym smakiem - umami. Herbatę rozdrabnia się w specjalnych granitowych naczyniach, ze specjalną dokładnością (jedynie 30g/godzinę). 

Matcha przyspiesza metabolizm, zmniejsza stres, wspomaga odporność, ma działanie antynowotworowe oraz jest skarbnicą antyoksydantów. W jednej filiżance matchy jest tyle przeciwutleniczy co w 10 filiżankach zwykłej zielonej herbaty. Matcha zawiera ponad 100 razy więcej antyoksydantów niż szpinak.

źródło: http://matchasource.com/

Jak parzyć matchę?

potrzebujesz:
*matchawan - specjalna duża czarka, w kształcie mieseczki (jeżeli nie posiadasz zastąp zwykłą, najlepiej glinianą miseczką
*chashaku - bambusowa łyżeczka do nakładania matchy (jeżeli nie posiadasz zastąp zwykłą herbacianą)
*chasen - bambusowa miotełka do ubijania matchy (jeżeli nie posiadasz zastąp ręcznym spieniaczem lub elektrycznym)

Płaską łyżeczkę matchy wsyp do miseczki i zalej 150 ml wody (po zagotowaniu odczekaj 4 minuty, nigdy nie zalewaj wrzątkiem) i ubijaj miotełką lub spieniaczem aż do uzyskania piany.


Moja matcha latte:
2 małe kubeczki
-2 łyżeczki matcha
-250 ml wody
-100 ml mleka sojowego
-2 łyżeczki syropu z agawy




-> Zagotuj wodę i odstaw na 3 minuty. Zalej matchę i wymieszaj dokładnie.
-> Mleko sojowe wymieszaj z syropem z agawy i podrzej delikatnie w spieniaczu.
-> Wlej mleko do matchy i gotowe.