składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg karkówki wieprzowej
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka papryki ostrej
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki curry
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu
sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ketchupu
- sól
frytki:
- ziemniaki
- sól
-> Mięso kroimy w paski (około 1cmx3cm) mieszamy z wszystkimi przyprawami, oliwą, octem i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na noc.
-> Zapeklowane mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy około godziny. Powinien wyparować cały tłuszcz, który wytopi się z mięsa.
-> Podałam potrawę z pieczonymi frytkami (pokrojone ziemniaki piekłam około godziny w 180 stopniach, obficie posypujemy solą) , sosem czosnkowym (jogurt wymieszałam z przeciśnietym czosnkiem, ketchupem i solą, sos najlepiej odstawić na 30 minut do lodówki przed podaniem) oraz sałatką coleslaw (w tym wypadku gotowa :)).
- 2 łyżeczki curry
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu
sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ketchupu
- sól
frytki:
- ziemniaki
- sól
-> Mięso kroimy w paski (około 1cmx3cm) mieszamy z wszystkimi przyprawami, oliwą, octem i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na noc.
-> Zapeklowane mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy około godziny. Powinien wyparować cały tłuszcz, który wytopi się z mięsa.
-> Podałam potrawę z pieczonymi frytkami (pokrojone ziemniaki piekłam około godziny w 180 stopniach, obficie posypujemy solą) , sosem czosnkowym (jogurt wymieszałam z przeciśnietym czosnkiem, ketchupem i solą, sos najlepiej odstawić na 30 minut do lodówki przed podaniem) oraz sałatką coleslaw (w tym wypadku gotowa :)).
Komentarze
Prześlij komentarz