wtorek, 10 stycznia 2017

tartaletki z selerem i salami



ciasto:
- 2 żółtka
- 100 g masła roślinnego
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli


farsz:
- 2 białka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 garści selera nać 
- 10 plastrów salami
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

->Masło rozpuść, zagnieć z mąką, solą i żółtkami. Wyłóż do foremek i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

-> Białka wymieszaj z jogurtem, dodaj czosnek, posiekany drobno seler oraz przyprawy.
Salami pokrój w kostkę.

-> Wyjmij foremki z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach 15 minut.
Po tym czasie wyjmij podpieczone ciasto i zalej sosem śmietanowym i posyp na wierzchu salami.
Piecz kolejne 15 minut.