środa, 21 grudnia 2016

zupa miso / *podróże kulinarne



składniki na moją podstawową wersję:

- 1 litr wody
- 10 g dashi
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 2 łyżki grzybów mun
- 2 łyżki glonów wakame
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki prażonego czarnego sezamu

-> W niewielkim garnku zagotuj bulion dashi z wodą, dodaj grzyby, glony i gotuj około 15 minut.
-> Zdejmij z palnika. Odczekaj 10 minut i dodaj pastę miso. Wymieszaj. Posyp świeżym szczypiorkiem i prażonym czarnym sezamem.
Ja nalewam do słoika i biorę do pracy :)

WAŻNE:

* Jeżeli kupiłeś pastę miso w plastikowym woreczku, to przełóż po otwarciu do słoika. Pasta może absorbować toksyny z plastiku.
* Nigdy nie gotuj pasty, aby nie zabijać kultur bakterii. Dodaj na koniec do przestygniętej zupy.

*****************************************************************************

Zupa miso - podawana jest w Japonii zazwyczaj jako bezpłatny dodatek do każdego dania. Japończycy jedzą ją na śniadanie, obiad i kolację. Dzięki właściwościom tej zupy zawdzięczają sobie młody wygląd i długowieczność. Paście miso przypisuje się szereg wartości zdrowotnych. Wzmacnia kości, reguluje ciśnienie krwi, ma właściwości przeciw nowotworowe dzięki zawartym flawonoidom oraz antyseptyczne pomaga zwalczać bakterie i wirusy.

Właściwości miso - potwierdzone badaniami:

- zapobiega chorobom serca, co potwierdzają 13-letnie badanie przeprowadzone przez Japan National Cancer Center, badania wykazały , że osoby spożywające codziennie miso mieli o 43 % niższy wskaźnik zachorowalności na choroby serca,

- pomaga w trawieniu, dzięki zawartym mikroorganizmom,

- zapobiega osteoporozie, dzięki bakteriom zawartym w paście, które mają zdolność do wytwarzania witaminy K.


Miso - japoński gorący kubek.
Dostępna w każdym sklepie w Japonii, kosztuje jakieś 100 YEN (około 3,7 zł). Wystarczy zalać gorącą wodą, naprawdę można podjeść i tylko 50 kcal.
Zupa jest liofilizowana , dzięki temu procesowi zachowuje swoją wartość odżywczą i smakową.