wtorek, 6 grudnia 2016

makaron z orzechami i pieczarkami





składniki:

- 1/2 opakowania makaronu spaghetti razowego 
- 400 g pieczarek
- 1 por
- słoiczek pomidorów suszonych (200 g)
- 100 g orzechów włoskich
- 50 kiełków na patelnie
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

-> Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-> W między czasie, obieramy pieczarki, kroimy w paseczki i dusimy na patelni. Odlewamy wodę z pieczarek i dodajemy pokrojone pomidory suszone, pokrojonego w paseczki pora oraz masło orzechowe, sos sojowy, miód, czosnek. Wszystko dusimy jeszcze maksymalnie 5 minut i mieszamy z ugotowanym makaronem.
-> Na wierzchu posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi i kiełkami.