wtorek, 13 grudnia 2016

kotlety mielone z serem



składniki:

- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 80 g parmezanu 
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 150 ml zimnej wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz


-> Cebulę pokrój drobno w kostkę i podsmaż na patelni. Pieczarki obierz i potarkuj na grubszych oczkach dodaj do cebuli, duś przez 10 minut. Odsącz wodę z pieczarek.
-> W misce wymieszaj mięso z podsmażonymi pieczarkami, cebulą, potarkowanym parmezanem (lub innym żółtym serem), przeciśniętym czosnkiem, kuminem, papryką, jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób masę.
-> Formuj niewielkie kulki i obtaczaj w bułce tartej.
-> Układaj na blaszce wyłożonej papierem. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.