wtorek, 8 listopada 2016

pizza z twarogiem



składniki:

ciasto:
- 25 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłej wody
- 350/400 g mąki pszennej
- sól

farsz:
- 400 g twarogu wędzonego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 kabanosy wieprzowe
- 2 cebule szalotki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- świeży tymianek

-> Drożdże rozpuść z ciepłą wodą. Dodaj mąkę i sól. Zagnieć dokładnie ciasto tak, aby się nie kleiło. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.

-> W między czasie zrób sos pomidorowy mieszając koncentrat z 4 łyżkami cepłej wody, czosnkiem i oregano. W oddzielnej miseczce wymieszaj twaróg wędzony ze śmietaną. Pokrój cebulę i kabanosy.

-> Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia. Posmaruj sosem pomidorowym, następnie twarogiem oraz posyp cebulką i kabanosami. Przełóż na blaszkę.

-> Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 C i piecz około 30 minut.

-> Gotową pizze posyp świeżym tymiankiem.