wtorek, 18 października 2016

yucca / *podróże kulinarne



Yucca con ajo/ Palenque Hotel La Aldea

Juka to bardzo popularny dodatek w Ameryce Środkowej. Najczęściej jest podawana w postaci puree lub frytek. Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu zamiast polskich ziemniaków.


Pierwszy raz jukę jadłam w Meksyku w miejscowości Palenque w restauracji hotelowej Hotel La Aldea. Podana była jako dodatek do głównego dania, przyrządzona w formie puree, gotowana juka zblendowana z dużą ilością czosnku.
Pycha!
Przy okazji serdecznie polecam Hotel La Aldea w miejscowości Palenque w środku Jungli - cudowne miejsce!


Świeżej juki nie widziałam w Polsce do kupienia, ale maniok jest bardzo podobną rośliną w konsystencji i smaku.
Jeżeli uda Wam się znaleźć polecam przepis na kotleciki z juki na blogu Aleksandry Seghi.


Możecie również kupić w proszku i dodawać np. do koktajli. Juka posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, ale również wiele wartości odżywczych.
  1. Juka doskonale wpływa na oczyszczanie organizmu, czyści i regeneruje jelita (oczyszcza kosmki jelita grubego oraz regeneruje błonę śluzową jelita), dzięki czemu znana jest też jako naturalny błonnik;
  2. Wykazuje też działanie oczyszczające na inne narządy takiej jak nerki czy trzustka;
  3. Pomaga oczyścić wątrobę oraz pomóc w jej regeneracji;
  4. Juka może również przyspieszyć metabolizm, gdyż wspomaga trawienie;
  5. Oczyszcza naczynia krwionośne z cholesterolu;
  6. Czyści z toksyn kości oraz pomaga zachować w dobrym stanie stawy;
  7. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz na układ nerwowy;
  8. Pomaga w walce ze stresem;
  9. Wspomaga odporność organizmu;
  10. Pomaga zachować młodość.
Pure Yucca - naturalny błonnik w kapsułce (do kupienia w sklepie superfood.pl)