Yucca con ajo/ Palenque Hotel La Aldea
Juka to bardzo popularny dodatek w Ameryce Środkowej. Najczęściej jest podawana w postaci puree lub frytek. Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu zamiast polskich ziemniaków.
Pierwszy raz jukę jadłam w Meksyku w miejscowości Palenque w restauracji hotelowej Hotel La Aldea. Podana była jako dodatek do głównego dania, przyrządzona w formie puree, gotowana juka zblendowana z dużą ilością czosnku.
Pycha!
Przy okazji serdecznie polecam Hotel La Aldea w miejscowości Palenque w środku Jungli - cudowne miejsce!
Świeżej juki nie widziałam w Polsce do kupienia, ale maniok jest bardzo podobną rośliną w konsystencji i smaku.
Jeżeli uda Wam się znaleźć polecam przepis na kotleciki z juki na blogu Aleksandry Seghi.
Możecie również kupić w proszku i dodawać np. do koktajli. Juka posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, ale również wiele wartości odżywczych.
- Juka doskonale wpływa na oczyszczanie organizmu, czyści i regeneruje jelita (oczyszcza kosmki jelita grubego oraz regeneruje błonę śluzową jelita), dzięki czemu znana jest też jako naturalny błonnik;
- Wykazuje też działanie oczyszczające na inne narządy takiej jak nerki czy trzustka;
- Pomaga oczyścić wątrobę oraz pomóc w jej regeneracji;
- Juka może również przyspieszyć metabolizm, gdyż wspomaga trawienie;
- Oczyszcza naczynia krwionośne z cholesterolu;
- Czyści z toksyn kości oraz pomaga zachować w dobrym stanie stawy;
- Wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz na układ nerwowy;
- Pomaga w walce ze stresem;
- Wspomaga odporność organizmu;
- Pomaga zachować młodość.

Komentarze
Prześlij komentarz