poniedziałek, 24 października 2016

sałatka z pęczakiem i tuńczykiem



składniki:

- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 100 g kaszy pęczak
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki  cebulki perłowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki oliwy
- sól, dużo pieprzu


-> Ugotuj kaszę. Bardzo ważne aby ugotować kaszę na sypko!
Kaszę dokładnie opłucz na sitku, zalej w garnku z wodą w stosunku 1:3.
Dodaj łyżkę oliwy . Gotuj pod przykryciem na małym ogniu od zagotowania się wody maksymalnie 15 minut.

-> Paprykę umyj pokrój w drobną kostkę, podobnie ogórki. Szczypiorek i natkę posiekaj.
-> Wymieszaj kaszę, paprykę, ogórki, natkę, szczypiorek, cebulkę perłową z tuńczykiem i zalej oliwą. Dodaj sól i dużą ilość pieprzu czarnego.