wtorek, 4 października 2016

razowe pizzerinki z cukinią




składniki:

- 20 g drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki razowej

- 250 g sera żółtego
- 4 łyżki pokrojonych oliwek 
- 1 pętko dowolnej kiełbaski/kabanosa
- 1 mała cukinia
- kilka plastrów salami
- 1 cebula

sos:

- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz

sos czosnkowy:

- 1 mały jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ketchupu

-> Rozmieszaj drożdże z mąką i odstaw na 15 minut. Dodaj obie mąki, sól zagnieć ciasto dokładnie. Odstaw na 40 minut.

-> W między czasie przygotuj sosy oraz potarkuj ser, pokrój warzywa i mięso:
pomidorowy:
wymieszaj koncentrat z czosnkiem, oregano przyprawami, cukrem, solą pieprzem i 4 łyżkami wody.
czosnkowy:
wymieszaj jogurt z czosnkiem, musztardą i ketchupem

-> Wyrośnięte ciasto podziel na 5 cm kulki i rozwałkuj ciasto. Układaj placki na wyłożonej blaszce papierem. Każdy z nich posmaruj grubszą ilością sosu pomidorowego, posyp tartym serem i ułóż warzywa i mięso.
-> Piecz w 210 C przez 15 minut.

-> Podawaj z sosem czosnkowym.