środa, 19 października 2016

makaron z chorizo




składniki:

- 150 g makaronu fusilli/penne

- garść groszku cukrowego (ok 10 strączków)
- 1 duża cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- słoiczek kaparów (50 g odsączonych)
- 1 kiełbaska chorizo (około 15 cm)
- łyżka sosu curry czerwonego
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki pestek słonecznika

-> Makaron ugotuj zgodnie z przepisem.
-> Chorizo pokrój w plasterki i podsmaż na patelni.
-> Cukinie dokładnie umyj i pokrój w cieniutkie plastry, najlepiej obieraczką na długości lub na tarce. Wrzuć na patelnie do chorizo, dodaj groszek (w całości) i duś z 2 łyżkami oliwy, sosem curry, miodem, kuminem, sosem sojowym przez 5-10 minut.
-> Pod koniec duszenia dodaj kukurydzę, kapary, posiekaną drobno natkę pietruszki i pestki. Wszystko duś kolejne 10 minut. Wymieszaj z makaronem i gotowe.