poniedziałek, 10 października 2016

ciasto kinder country




składniki:

masa 1:
- 2 białe czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 300 g pszenicy preparowanej z amarantusem

masa 2:
- 2 mleczne czekolady
- 150 ml śmietanki 30 %

- 100 g herbatników słodkich
- 100 g pszenicy preparowanej z amarantusem

masa 1:
-> 250 ml śmietanki ubij w misce na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuść białe czekolady. Ostudź czekolady i dodaj do ubitej śmietany a następnie dodaj serek mascarpone miksując na wolnych obrotach. Wrzuć do masy 300 g pszenicy preparowanej z amarantusem (chrupiąca pszenica z melasą i amarantusem "dobra kaloria") i wymieszaj dokładnie łyżką.

masa 2:
-> W kąpieli wodnej rozpuść mleczne czekolady, ostudź. 150 ml śmietanki ubij i dodaj rozpuszczoną czekoladę mleczną delikatnie miksując. 


-> Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia a następnie ułóż herbatniki. Wyłóż masę 1 na wierz i dokładnie rozsmaruj na całej blaszce. Masę 2 wylej i posyp na wierzchu pozostałą częścią pszenicy i amarantusa.

-> Wstaw do lodówki najlepiej na noc .