piątek, 7 października 2016

ceviche / *podróże kulinarne


To ceviche jadłam podczas podróży w Meksyku/ Cancun w restauracji Mextreme Mexico
Najlepsze!

Ceviche to moja ulubiona potrawa z podróży w Meksyku. Pycha!
Podstawowym składnikiem ceviche jest surowa ryba/owoce morza marynowane w soku z limonki/cytryny. Oprócz tego składnikami tej sałatki są zazwyczaj:
- świeżo pokrojone drobno pomidory
- cebulka czerwona
- posiekana świeża kolendra
- awokado
- pikantna papryczka

Sosem do tej sałatki jest po prostu sok z limonki.
Sam przepis jest dosyć prosty ale jest bardzo ważne żeby składniki tej sałatki były bardzo świeże i starannie przygotowane oraz drobno pokrojone.

8 zasad jak przygotować idealne ceviche znajdziecie na blogu alemeksyk.eu -> polecam

Gdybym miała dostęp do świeżej ryby jadłabym to codziennie :)



 To ceviche, które jadłam w Mahahual w Quintana Roo w Meksyku  -
podane trochę inaczej na smażonym taco z sosem majonezowym