poniedziałek, 26 września 2016

krążki cukiniowe w mące orzechowej



składniki:

- 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 250 g mąki orzechowej
- 100 g sezamu
- 2 ząbki czosnku

sos:
- 200 g twarożku wiejskiego
- 200 g śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz


-> Cukinie obierz, wydrąż środek i pokrój na 1 cm kawałki.
-> Jajko wymieszaj z mlekiem, czosnkiem i przyprawami. Mąkę wymieszaj w oddzielnym naczyniu z sezamem.
-> Maczaj na cukinię najpierw w jajku, później w mące i wrzucaj na rozgrzaną patelnię z olejem.
-> Smaż z obu stron około 2 minut.

-> Podawaj w sosem przyrządzonym z wymieszanego ze śmietaną serka wiejskiego, czosnkiem i przyprawami. Nakładaj sos w środek usmażonych cukinii.