czwartek, 8 września 2016

kotlety mielone z orzechami i burakami



składniki:

- 3 małe buraki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g orzeszków ziemnych
- 6 łyżek mąki orzechowej
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 3/4 szklanki zimnej wody
- sól, pieprz

-> Mięso wymieszaj z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobno natką i cebulą. Odstaw do lodówki na godzinę.
-> Buraki obierz i potarkuj na tarce na średnich oczkach.Orzeszki ziemne roztłucz tłuczkiem przez ściereczkę.
-> Po godzinie wyjmij mięso z lodówki dodaj buraki, orzeszki, jajka, mąkę orzechową (2 łyżki), wodę. Wyrób dokładnie mięso i formuj dowolnej wielkości kotlety. Obtocz w pozostałej mące orzechowej i układaj na blaszce.
-> Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut.