niedziela, 25 września 2016

chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni



składniki:

- 3 łyżki zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki żytniej
- 1.5 szklanki cieplej wody 
- 1/2 szklanki pestek dyni

- 1/2 łyżeczka soli


-> Obie mąki mieszamy z wodą oraz z zakwasem (odkładamy 3 łyżki zakwasu - do kolejnego chleba). Dodajemy pestki dyni i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto.
-> Przekładamy do formy. Na wierzchu posypujemy pestkami dyni. Odstawiamy na 4-6 godzin w ciepłe miejsce.
-> Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wstawiamy wyrośnięty chleb. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy kolejne 50 minut.