środa, 24 sierpnia 2016

kolety w panierce kukurydziano sezamowej



składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąki kukurydzianej kukurydzianej
- 2 jajka
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki bułki tartej


-> Pierś z kurczaka oczyść i pokrój na dowolne kawałki (ja robię kotlety wielkości ok 3x6cm). Wrzuć do miski wymieszaj z oliwą , papryką, solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki.
-> W miseczce rozmieszaj jajko z solą  i pieprzem. Na osobnym talerzu wymieszaj sezam z bułką tartą. Maczaj kotlety w jajku, mące, jajku, bułce z sezamem. Powtórz czynność 2 razy z każdym kotletem. Smaż na rozgrzanej patelni około 5 minut z każdej strony.