wtorek, 2 sierpnia 2016

gołąbki na szybko




składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżki kaszy mannej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki suszonego/ świeżego lubczyku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko

sos:
- 150 g koncentrat pomidorowego
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz

-> Kapustę posiatkuj na tarce, na średnich oczkach.
-> Ryż podgotuj przez około 5 minut, nie dłużej.
-> Wymieszaj kapustę, ryż z mięsem oraz przyprawami: przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, kuminem, pokrojonym drobno lubczykiem, koperkiem i natką pietruszki. Dodaj 1-2 jajka i dokładnie zagnieć masę, w razie gdyby masa się nie kleiła dodaj troszkę zimnej wody.
-> Formuj podłużne kotlety w kształcie gołąbków i układaj na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30-35 minut.

-> W garnuszku podsmaż pokrojone w połówki pieczarki z cebulą pokrojoną w kosteczkę. Dodaj koncentrat, 4 łyżki wody i przyprawy. Wszystko gotuj około 10 minut.
-> Polej sos po upieczonych gołąbkach.
-> Najlepiej wyjąć troszkę szybciej kotlety z piekarnika i podgotować je w sosie, nie będą wtedy suche.