poniedziałek, 8 sierpnia 2016

cukinia faszerowana




składniki:
- 2-3 cukinie (najlepiej dosyć grube)
- 500 g mięsa mielonego z indyka 
- 1 saszetka ryżu
- garść jarmużu
- 2 cebule
- 3 łyżeczki posiekanego lubczyku świeżego / lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 pęczek posiekanego koperka
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz

- ser żółty tarkowany 50 g

-> Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Ryż ugotuj przez około 5-7 minut tak, aby był niedogotowany.
-> W dużej misce wymieszaj mięso z cebulą, ryżem, czosnkiem, pokrojonym drobno jarmużem i pozostałymi przyprawami.
-> Umytą dokładnie cukinie pokrój na 4-5 cm kawałki. Wydrąż środek, ale nie do końca zostaw trochę na dnie. Tak aby farsz nie wypadł. Nadziewaj cukinię mięsem i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
-> Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30-40 minut. Posyp tartym serem i piecz kolejne 10 minut.