wtorek, 2 sierpnia 2016

chleb z formy silikonowej



Ja swoją kupiłam w Tschibo -  polecam !

składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 50 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- sól (pół łyżeczki)
- amarantus preparowany do posypania na wierzchu

-> Drożdże z wodą mieszamy w formie. Dodajemy przesiane obie mąki, sól. Ciasto dokładnie zagniatamy, tak aby się nie kleiło. Formujemy bochenek podłużny lub okrągły i na wierzchu posypujemy amarantusem.
Dokładnie zdejmujemy resztki ciasta z brzegów formy. Zamykamy formę razem z chlebem w środku.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-50 minut.
-> Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut.