wtorek, 19 lipca 2016

sałatka z jarmużem i sosem sezamowym




składniki:
(2 porcje)

- karczochy w oleju 1 /2 słoika
- 4 garści jarmużu
- świeży groszek zielony (pół szklanki obranego)
- 4 kabanosy
- 15 pomidorków cherry
- 1/2 kostki sera feta

sos:
- łyżka sezamu czarnego
- łyżka sezamu białego
- łyżka oleju sezamowego
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz

-> Jarmuż umyj, wykrój łodygi. Pokrój w drobne paski. Wrzuć do miski na wierzch ułóż pokrojone na pół pomidorki cherry, karczochy, kabanosy. Świeży groszek obierz, dodaj surowy. Na koniec dodaj pokrojony ser feta.
Wszystko zalej sosem:
-> Sezam upraż, wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym, olejem sezamowy i przyprawami.