niedziela, 3 lipca 2016

sałatka z bobem, jarmużem i boczkiem



składniki

- 200 g ugotowanego obranego bobu
- 2 garście jarmużu 
- 8 plastrów pieczonego boczku
- 1/2 cebuli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki prażonych pestek słonecznika

sos:
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 jogurt naturalny (200 ml)
- 2 ząbki czosnku

-> Bób ugotuj zgodnie z przepisem -> tutaj. .
-> Boczek pokrój w cienkie plasterki i piecz w piekarniku na blaszce około 20 minut.

-> W między czasie pokrój cebulę w piórka, pomidorki na 4 części.Jarmuż umyj dokładnie, wykrój łodygi i pokrój na drobne paski. Wrzuć do miski, na wierzch cebulę, pomidory, bób, pestki i gorący boczek. Zalej sosem i dokładnie wymieszaj przed podaniem.

sos:
-> jogurt wymieszaj z serkiem i przeciśniętym czosnkiem.