środa, 13 lipca 2016

pierożki filo z jarmużem




składniki:
- 1 duża cukinia / 2 mniejsze
- 3 garści jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- prażone pestki słonecznika 4 łyżki
- serek fromage (kostka 80 g)
- ciasto filo 1 opakowanie
- sól, pieprz

FARSZ:
-> Cukinię potarkuj na tarce z większymi oczkami. Jarmuż obierz z łodyg i pokrój w paski. Wrzuć cukinie , jarmuż na patelnie i duś około 10 minut aż odparuje woda (jak nie odsącz na sitku). Do farszu dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Nakładaj na ciasto zgodnie z instrukcją poniżej.

1. Ciasto rozdziel na dwie części (po około 4 plastry w jednej warstwie). Następnie każdą z nich pokrój na równe części (każda około 8 cm). Na wierzchu posmaruj olejem. (rys.1)
2. Nałóż łyżkę farszu na górze paska, łyżeczkę serka fromage (lub dowolnego ulubionego), posyp pestkami i zwijaj w trójkąt. Przekładając raz w jedną raz w drugą stronę (rys.2)
3. Jak zwiniesz całość to końcówkę ciasta zwiń pod spód żeby rożki się nie rozpadały (rys.3)
4. Gotowe pierożki układaj na blaszce wyłożonej papierem. Piecz około 12-15 minut w 180 stopniach. Możesz pod koniec pieczenia posmarować na wierzchu olejem/białkiem.

*zamiast ciasta filo możesz również użyć ciasto francuskie
*podawaj z sosem czosnkowym (mały jogurt grecki zmieszaj z przeciśniętymi 2 ząbkami czosnku, łyżką ketchupu i solą).