czwartek, 28 lipca 2016

makaron z papryczkami padron i groszkiem




składniki:

- 200 g makaronu farfalle lub penne

- 15 strączków groszku cukrowego
- garść jarmuży
- 1 cukinia
- pół słoika suszonych pomidorów
- 10 papryczek padron

- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki orzechów ziemnych solonych
- 2 łyżki sezamu białego
- 1 łyżka pasty curry czerwonej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz


-> Makaron ugotuj.
-> Cukinie pokrój w słupki, dodaj papryczki padron w całości tylko bez ogonków, całe strączki groszku, obrany i pokrojony w paski jarmuż. Wszystko zalej 3 łyżkami oliwy, odrobiną wody, łyżką pasty curry i duś około 10 minut.
-> Pomidory suszone pokrój drobno i wrzuć na patelnie. Dodaj do warzyw przeciśnięty czosnek, pestki dyni, orzechy, sezam, sos sojowy, cukier, sól pieprz. Duś kolene 10 minut. Pod koniec dodaj olej sezamowy i makaron. Dokładnie wymieszaj.