sobota, 25 czerwca 2016

sałatka z jarmużem i mango




składniki:

- 3 garście jarmużu 
- 100 g mango suszonego lub jedno świeże
- słoiczek suszonych pomidorów
- 3-4 łyżki żurawiny suszonej
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- 6 łyżek pestek słonecznika
- 150 g serka czosnkowego almette
- 3 łyżeczki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny

*można dodać do sałatki zamiast kaparów opakowanie pokrojonej szynki szwarcwaldzkiej


-> Jarmuż umyj, wykrój łodygi. Pokrój w drobne paski. Wrzuć do miski.
-> Na wierz dorzuć pokrojone mango, pokrojone pomidory suszone, żurawinę, kapary, szynkę, serek czosnkowy. Upraż orzechy i słonecznik posyp na wierzchu.
-> W słoiczku wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą (w stosunku 1:2) oraz dodaj przeciśnięty czosnek.
-> Zalej sałatkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Wymieszaj przed podaniem.