poniedziałek, 13 czerwca 2016

mielone z selerem naciowym




składniki:

- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 4 łodygi selera naciowego razem z liśćmi 
- 50 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki lodowatej wody


-> Seler naciowy obieramy i bardzo drobno siekamy.
-> Mięso dokładnie mieszamy z selerem, przeciśniętym czosnkiem, jakiem, płatkami, przyprawami i wodą.
-> Odstawiamy mięso na 30 minut do lodówki.
-> Ser kroimy w małą kostkę. Formujemy placki z mięsa nadziewamy serem i zawijamy w kulkę kotleta.
-> Gotowe kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem  i piecz około 45 minut w 180 stopniach.