czwartek, 9 czerwca 2016

krem pieczarkowy



składniki:
- 500 g pieczarek
- 100 g borowików mrożonych
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por
- 3 marchewki 
- 1 kostka bulionu warzywnego ekologicznego
- śmietana 18%

przyprawy wg uznania:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- estragon 
- czosnek niedźwiedzi
- lubczyk
- sól

-> Marchewkę, seler, por, pietruszkę obieramy kroimy na duże kostki. Zalewamy 1 litrem wody i gotujemy wywar razem z przyprawami i kostką około 1 godziny.
-> W między czasie umyte i obrane pieczarki kroimy w dowolną kostkę i podsmażamy na patelni.
-> Z wywaru wyjmujemy por (żeby było łatwiej zmiksować zupę) i dodajemy podsmażone pieczarki i mrożone borowiki (lub suszone wcześniej namoczone). Wszystko gotujmy kolejną godzinę.
-> Po przestygnięciu dokładnie miksujemy zupę. Podajemy ze śmietaną.